Иван Белчев с критика към ДПС и ГЕРБ: "Не ограничавайте правото на гражданите да оспорват инвестиционни проекти“

 

Иван Белчев, народен представител

По време на дебата на законопроекта на Закона за опазване на околната среда в Народното събрание русенския депутат Иван Белчев изрази своето категорично несъгласие с предложението, внесено от ДПС и ГЕРБ, което ще даде възможност жалбите към инвестиционните намерения на обекти с национално значение да се гледат само на една инстанция, а не на две, както е при всички други. Това предложение, което бе внесено на 8 август и разгледано в комисия няколко часа по-късно,  представлява сериозна заплаха за правата на гражданите и принципите на правовата държава.

"Гражданите и техните организации трябва да имат възможност да участват пълноценно в процеса на вземане на решения, които засягат тяхното здраве, околната среда и качеството им на живот. Вместо да ограничаваме правата им, ние трябва да ги разширим", заяви Иван Белчев от трибуната на парламента.

Решенията на Министерския съвет за определяне на обектите като „обекти с национално значение“ не могат да заменят гражданското участие във всички следващи фази на одобрение и реализация им. Напротив, ако проектът е толкова важен, че да бъде обявен за национален приоритет, Народното събрание следва да разшири правата на гражданите и броя на инстанциите, които могат да проверяват законосъобразността на взетите решения.

Той завърши с призив към своите колеги да гласуват против, да се въздържат от прибързано приемане на предложението и да дадат възможност за задълбочено обществено обсъждане на този въпрос. Според него, законодателните промени трябва да се правят с оглед на дългосрочния обществен интерес, а не да се обслужват краткосрочни политически и икономически цели.

В отговор от ДПС и ГЕРБ критикуваха еко организациите и хората зад тях, че се възползват от дадените им права и спират важни за държавата проекти.

Дебатите по предложението и гласуването му бяха прекратени и могат да бъдат включени в някой от пленарните дни до края на това Народно събрание, ако ДПС и ГЕРБ все пак имат неистово желание за това.

Популярни публикации от този блог

Анализ на устройствения план на Русе и проблемите в бившето КТМ

Д-р Ростислав Кандиларов - преподавател по физика в РУ, Екоактивист и Велосипедист

Бюлент Хасанов кандидат за кмет на Сливо Поле от ПП-ДБ представи управленската си програма и решения

Предложения на Митко Кунчев за Арена Русе

Адвокат Рена Стефанова - кандидат за кмет на Русе от „Продължаваме Промяната - Демократична България“

ПП-ДБ Русе - Кандидати за народни представители - Избори 9 юни 2024

Парламентарни избори 2021: Кандидатите за народни представители на "Демократична България" в МИР 19, Русе

Иван Белчев - екоактивистът от Русе е кандидат за народен представител в парламентарните избори 2023 г.